OECD, Türkiye'nin Büyüme Tahmininde İnce Ayar Yaptı

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), yüzde 5,4 olan 2022 büyüme tahminini yüzde 5,3'e 'ince ayar' yaptı. OECD, bu yılsonu için küresel büyüme tahminini yüzde 3,0'den yüzde 3,1'e yükseltti. OECD'nin 3. Çeyrek Küresel Görünüm Raporu'nda Türkiye'nin 2022 büyüme tahmini yüzde 5,4'ten yüzde 5,3'e revize edilirken, 2023 büyüme tahmini yüzde 3'te sabit tutuldu. Türkiye ekonomisinin 2024 yılında yüzde 3,4 büyümesinin beklendiği bildirildi.

Raporda, Türkiye ekonomisine ilişkin olarak, "Enerji tüketicilerine yönelik destek tedbirleri ve devletin iddialı sosyal konut projeleriyle maliye politikasının projeksiyon dönemi boyunca destekleyici olmaya devam edeceği" belirtildi. OECD raporunda, savaşın devam ettiği Ukrayna'ya yakın ekonomilerin büyüme performansları değerlendirildi ve bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,4 küçülen Polonya ekonomisinin yüzde 10'luk büyüme ile toparlandığı belirtildi. OECD ülkeleri arasında bu yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre en güçlü büyümenin bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 1,8 ile Meksika, yüzde 1,6 ile Kolombiya ve yüzde 1,5 ile Norveç'te görüldüğü belirtildi.

Küresel ekonomik büyüme yukarı yönlü revize edildi

OECD, küresel büyümeyi bu yıl sonu için yüzde 3,0'dan yüzde 3,1'e yükseltirken, gelecek yıl için yüzde 2,2'de sabit tuttu. Küresel ekonominin 2024'te yüzde 2,7 büyümesi beklenirken, OECD hükümetinin bu yıl sonunda yüzde 2,8, 2023'te yüzde 0,8 ve 2024'te yüzde 1,4 büyüyeceği tahmin ediliyor. ABD ekonomisinin bu bölümü için tahmin edilen büyüme oranı yüzde 1,5'ten yüzde 1,8'e çıkarken, ülke ekonomisinin 2023'te yüzde 0,5, 2024'te yüzde 1 büyüyeceği öngörülüyordu. OECD raporunda, Euro Bölgesi'nin bu yılki büyüme tahmini yüzde 3,1'den yüzde 3,3'e yükseldi. 2023 yılı büyüme tahmini yüzde 0,3'ten yüzde 0,5'e revize edilen Euro Bölgesi'nin 2024 yılında yüzde 1,4 büyüyeceği tahmin ediliyor. Öte yandan Çin ekonomisi için bu beklenti büyüme tahmini yüzde 3,2'den yüzde 3,3'e yükselirken, gelecek yıl için büyüme tahmini yüzde 4,7'den yüzde 4,6'ya çekildi. 

Çin ekonomisinin 2024'te yüzde 4,1 büyüme kaydetmesi bekleniyor.

TCMB yabancı yatırımcıların gündeminde ilk sıraya tırmandı

Uluslararası ekonomi gazetesi Financial Times'da yarın yapılacak PPK toplantısı öncesi Merkez Bankası tarafından yapılan analizde, Türkiye'de enflasyonun yüzde 85'i aştığı, reel faizin ise eksi yüzde 75'e ulaştığı belirtildi. Bu seviyenin dünyadaki en düşük reel faiz oranlarından biri olduğuna işaret edilen analizde, seçim öncesi dönemde olağanüstü gevşek bir para politikası uygulandığı anlatılarak, “Her halükarda büyüme politikası bu yöndedir. bu yöndedir. Son bir yılda liranın yüzde 43 değer kaybetmesine neden oldu.

Son dönemde hükümetin ve Merkez Bankası'nın müdahaleleri ile lira son aylarda bir soluk aldı. Bu arada, önümüzdeki yıl için küresel ekonomik beklentiler yavaş yavaş şekillenmeye başladığından, ana gündem durgunluktur. Bunu takiben, Avrupa ve ABD'den gelen yeni veriler, birçok gelişmiş ekonomide sektörlerin bozulmasına ilişkin yeni ayrıntılarla birlikte büyük resmi ortaya koyuyor gibi görünüyor.