Google, sıralama sistemleri kılavuzunu yayınladı

Google, yeni kılavuzuyla birlikte mevcut ve kullanımdan kaldırılmış sıralama sistemleri kılavuzunu yayınladı. Sıralama kriterleri çok daha şeffaf hale getirildi. Dünyanın en popüler arama motoru olan Google'da sıralama kriterleri oldukça önemlidir. Bugüne kadar çok fazla detay vermeyen Google, konuyla ilgili yeni bir rehber hazırladı. Kılavuz sayesinde kullanımdan kaldırılan ve güncel sıralama sistemleri hakkında bilgi edinmek mümkün. Kılavuzda dikkat çeken detaylardan biri de sistemler ve güncellemeler olarak ayrılmış olması. RankBrain gibi sistemler sürekli olarak arka planda çalışırken, güncellemeler, sıralama sistemlerine periyodik izinsiz girişler olarak kabul edilir.

Kullanılan Google sıralama sistemleri


İşte Google'ın şu anda çalışır durumdaki sıralama sistemlerinin listesi, alfabetik sırayla.

BERT: BERT, Google'ın kelime kombinasyonlarının nasıl farklı anlamlar ve amaçlar taşıyabileceğini anlamasına olanak tanır.

Kriz bilgi sistemleri: Google'ın, doğal afetler için SOS uyarıları gibi kriz zamanlarında bilgi sağlamaya yönelik sistemleri vardır.

Veri tekilleştirme sistemleri: Google, yinelenen, benzer web sayfaları sunmaktan kaçınmayı amaçlar.

Tam eşleşme alan sistemi: Google'ın bir sorguyla tam olarak eşleşen alan adlarına sahip web sitelerine çok fazla itibar etmemesini sağlayan bir sistem.

Tazelik sistemleri: Beklendiği yerde sorgular için daha yeni içerik göstermek üzere tasarlanmış bir sistem.

Yararlı içerik sistemi: Öncelikli olarak arama motoru trafiği elde etmek için oluşturulan içerikten ziyade, insanların orijinal, faydalı içeriği daha iyi görmelerini sağlamak için geliştirilmiş bir sistemdir.

Bağlantı analiz sistemleri ve PageRank: Sayfaların birbirine nasıl bağlandığına bağlı olarak hangi sayfaların neyle ilgili olduğunu ve bir sorguya yanıt olarak hangilerinin en yararlı olabileceğini belirleyen bir sistem.

Yerel haber sistemleri: Sorguyla ilgili olduğunda yerel haber kaynaklarını ortaya çıkaran bir sistem.

MUM: Multitask Unified Model'in kısaltması olan MUM, dili anlama ve üretme yeteneğine sahip bir yapay zeka sistemidir. Öne çıkan snippet açıklamalarını iyileştirir ve genel sıralamada etkili değildir.

Sinir eşleştirme: Google'ın kavramların sorgulardaki ve sayfalardaki temsillerini anlamasına ve bunları birbiriyle eşleştirmesine yardımcı olan sistem.

Orijinal içerik sistemleri: Google'ın orijinal içeriği, orijinal raporlama da dahil olmak üzere yalnızca arama sonuçlarında alıntılardan önce belirgin bir şekilde görüntülemesini sağlamaya yardımcı olan bir sistem.

Kaldırmaya dayalı sistemler: Yüksek hacimli içerik kaldırma taleplerine tabi olan web sitelerini kapsayan sistemler.

Sayfa deneyimi sistemi: Bir web sayfasının iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayıp sağlamadığını belirlemek için çeşitli kriterleri değerlendiren bir sistem.

Geçiş sıralama sistemi: Google'ın, bir sayfanın bir aramayla ne kadar alakalı olduğunu daha iyi anlamak için bir web sayfasının ayrı bölümlerini veya "geçişlerini" belirlemek için kullandığı bir yapay zeka sistemi.

Ürün inceleme sistemi: Uzman yazarlar tarafından yazılan yüksek kaliteli ürün incelemelerini derinlemesine analiz ve orijinal araştırmalarla ödüllendiren bir sistem.

RankBrain: Google'ın kelimelerin kavramlarla nasıl ilişkili olduğunu anlamasına yardımcı olan bir AI sistemi.

Güvenilir bilgi sistemleri: Google'ın güvenilir bilgileri göstermek için yetkili sayfaları tanıtma, düşük kaliteli içeriği sıralama ve kaliteli gazeteciliği ödüllendirme gibi birden çok sistemi vardır.

Site çeşitlilik sistemi: Google'ın aynı siteden ikiden fazla web sayfası listesini en iyi sonuçlarda göstermesini engelleyen bir sistem.

Spam algılama sistemleri: Google'ın spam politikalarını ihlal eden içerik ve davranışlarla ilgilenen bir sistem.